Defective Stop Lamps
A vehicle without the rear stoplamps the section requires, or with stoplamps that are not activated when the service brake is applied.
Reviewed by the TicketClear teamLast reviewed
This guide is for general educational purposes only and does not constitute legal advice. TicketClear is a self-help document preparation service — we are not attorneys and do not represent clients. Review all prepared documents carefully before submitting. Fine amounts are estimates and vary by county and surcharge schedule.
What is a Defective Stop Lamps ticket?
CVC 24603 says every motor vehicle not in combination with another vehicle, and every vehicle at the end of a combination, shall at all times be equipped with stoplamps mounted on the rear. It requires one or more stoplamps on each vehicle and two on most vehicles other than motorcycles manufactured and first registered on or after January 1, 1958, mounted left and right at the same level; red light on vehicles manufactured on or after January 1, 1979; visibility from 300 feet to the rear in normal sunlight and at night (500 feet for vehicles required to have clearance lamps); and activation on application of the service (foot) brake. It also sets mounting heights and rules for supplemental stoplamps.
Ask your insurer how a conviction affects your policy.
What the Law Says
Every motor vehicle that is not in combination with any other vehicle and every vehicle at the end of a combination of vehicles shall at all times be equipped with stoplamps mounted on the rear as follows: (a) Each vehicle shall be equipped with one or more stoplamps. (b) Each vehicle, other than a motorcycle, manufactured and first registered on or after January 1, 1958, shall be equipped with two stoplamps, except that trailers and semitrailers manufactured after July 23, 1973, which are less than 30 inches wide, may be equipped with one stoplamp which shall be mounted at or near the vertical centerline of the trailer. If such vehicle is equipped with two stoplamps, they shall be mounted as specified in subdivision (d). (c) Except as provided in subdivision (h), stoplamps on vehicles manufactured on or after January 1, 1969, shall be mounted not lower than 15 inches nor higher than 72 inches, except that a tow truck or a repossessor’s tow vehicle, in addition to being equipped with the required stoplamps, may also be equipped with two stoplamps which may be mounted not lower than 15 inches nor higher than the maximum allowable vehicle height and as far forward as the rearmost portion of the driver’s seat in the rearmost position. (d) When two stoplamps are required, at least one shall be mounted at the left and one at the right side, respectively, at the same level. (e) (1) Stoplamps on vehicles manufactured on or after January 1, 1979, shall emit a red light. Stoplamps on vehicles manufactured before January 1, 1979, shall emit a red or yellow light. (2) Paragraph (1) does not apply to commercial motor vehicles, as defined in Section 15210 or 34500. Stoplamps on a commercial motor vehicle shall emit red light. A commercial motor vehicle shall not be equipped with an amber stoplamp, amber taillamp, or other amber lamp that is optically combined with a stoplamp or taillamp. (f) All stoplamps shall be plainly visible and understandable from a distance of 300 feet from the rear of the vehicle both during normal sunlight and at nighttime, except that stoplamps on a vehicle of a size required to be equipped with clearance lamps shall be visible from a distance of 500 feet from the rear of the vehicle during those times. (g) (1) Stoplamps shall be activated upon application of the service (foot) brake and the hand control head for air, vacuum, or electric brakes. In addition, all stoplamps may be activated by a mechanical device designed to function only upon sudden release of the accelerator while the vehicle is in motion. Stoplamps on vehicles equipped with a manual transmission may be manually activated by a mechanical device when the vehicle is downshifted if the device is automatically rendered inoperative while the vehicle is accelerating. (2) For an autonomous vehicle, as defined in Section 38750, that is not capable of operation by a human driver seated in the vehicle, stoplamps shall be activated upon the remote or autonomous activation of the braking system, provided that this modification is consistent with, or authorized by, any applicable federal law, regulation, or exemption thereto. (h) (1) Any vehicle may be equipped with supplemental stoplamps mounted to the rear of the rearmost portion of the driver’s seat in its rearmost position in addition to the lamps required to be mounted on the rear of the vehicle. Supplemental stoplamps installed after January 1, 1979, shall be red in color and mounted not lower than 15 inches above the roadway. The supplemental stoplamp on that side of a vehicle toward which a turn will be made may flash as part of the supplemental turn signal lamp. (2) A supplemental stoplamp may be mounted inside the rear window of a vehicle, if it is mounted at the centerline of the vehicle and is constructed and mounted so as to prevent any light, other than a monitorial indicator emitted from the device, either direct or reflected, from being visible to the driver. (i) Any supplemental stoplamp installed after January 1, 1987, shall comply with Federal Motor Vehicle Safety Standard No. 108 (49 C.F.R. 571.108). Any vehicle equipped with a stoplamp that complies with the federal motor vehicle safety standards applicable to that make and model vehicle shall conform to that applicable safety standard unless modified to comply with the federal motor vehicle safety standard designated in this subdivision.
What the Officer Must Prove
- 1Your vehicle was not equipped with stoplamps on the rear as CVC 24603 requires
Arguments Commonly Raised for Defective Stop Lamps
General information: arguments drivers commonly raise for this code section. Whether any applies depends on your own facts.
Lamps working
If your stoplamps were working and met the section, describe them and include photos.
Correction
If your notice is marked correctable and you present proof of correction, certified as Vehicle Code 40616 describes, by mail or in person on or before the date on your notice, the court shall dismiss the charge (Vehicle Code 40522). The clerk collects a $25 transaction fee unless the notice is processed only by the agency that issued it (Vehicle Code 40611).
⚠️ Common Mistakes
- âś—Not photographing the stoplamps working after any repair
- âś—Not keeping repair receipts
What this code section covers (general information)
CVC 24603 — Defective Stop Lamps. A vehicle without the rear stoplamps the section requires, or with stoplamps that are not activated when the service brake is applied.
This section is a correctable (fix-it) violation: if the officer marks your notice correctable, the court shall dismiss the charge when you present proof of correction on or before the date on your notice (Vehicle Code 40522). The officer does not mark it correctable on finding fraud or persistent neglect, an immediate safety hazard, or that you do not agree to, or cannot, promptly correct it (Vehicle Code 40610(b)).
Eligible for Trial by Written Declaration: generally yes.
This is general information about CVC 24603. It is not advice about your citation, and TicketClear does not evaluate anyone's facts. Whether any of it applies depends on your own facts. For advice about your situation, consult a licensed California attorney.
Frequently Asked Questions About Defective Stop Lamps
How many brake lights does CVC 24603 require?â–Ľ
CVC 24603(a) requires one or more stoplamps on each vehicle, and (b) requires two on each vehicle other than a motorcycle manufactured and first registered on or after January 1, 1958, with an exception for certain trailers and semitrailers less than 30 inches wide.
Ready to prepare your documents?
Upload your citation and TicketClear prepares your Trial by Written Declaration documents from the details you provide. Just $49.99 for any eligible California ticket.
Check if my ticket qualifiesTakes 2 minutes. No payment required to check.
This guide is for general educational purposes only and does not constitute legal advice. TicketClear is a self-help document preparation service — we are not attorneys and do not represent clients. Review all prepared documents carefully before submitting. Fine amounts are estimates and vary by county and surcharge schedule.
How to Clear This Fix-It Ticket
CVC 24603 fix-it ticket: what to repair, who signs off and how to file the proof →How to Fight This Ticket
Find Your Court
Your ticket has a deadline. Tell your side today.
Most California citations have a 60-day deadline. Write what happened in your own words, then review, edit and sign your declaration.
Start my declarationFree to start · $49.99 when you're ready to download