License Plate Display Position
License plates that are not securely fastened, clearly visible, upright and clearly legible, or that are mounted outside the heights the section sets (rear 12 to 60 inches from the ground, front no more than 60 inches).
Reviewed by the TicketClear teamLast reviewed
This guide is for general educational purposes only and does not constitute legal advice. TicketClear is a self-help document preparation service — we are not attorneys and do not represent clients. Review all prepared documents carefully before submitting. Fine amounts are estimates and vary by county and surcharge schedule.
What is a License Plate Display Position ticket?
CVC 5201(a) says license plates, including temporary license plates, shall at all times be securely fastened to the vehicle for which they are issued so as to prevent the plates from swinging, shall be mounted in a position so as to be clearly visible, with the characters upright and displayed from left to right, and shall be maintained in a condition so as to be clearly legible. The rear plate shall be mounted not less than 12 inches nor more than 60 inches from the ground, and the front plate not more than 60 inches from the ground, with listed exceptions for certain tow trucks, tank vehicles, truck tractors, garbage trucks, livestock trailers, and other vehicles.
Ask your insurer how a conviction affects your policy.
What the Law Says
(a) License plates, including temporary license plates, shall at all times be securely fastened to the vehicle for which they are issued so as to prevent the plates from swinging, shall be mounted in a position so as to be clearly visible, and so that the characters are upright and display from left to right, and shall be maintained in a condition so as to be clearly legible. The rear license plate shall be mounted not less than 12 inches nor more than 60 inches from the ground, and the front license plate shall be mounted not more than 60 inches from the ground, except as follows: (1) The rear license plate on a tow truck or repossessor’s tow vehicle may be mounted on the left-hand side of the mast assembly at the rear of the cab of the vehicle, not less than 12 inches nor more than 90 inches from the ground. (2) The rear license plate on a tank vehicle hauling hazardous waste, as defined in Section 25117 of the Health and Safety Code, or asphalt material may be mounted not less than 12 inches nor more than 90 inches from the ground. (3) The rear license plate on a truck tractor may be mounted at the rear of the cab of the vehicle, but not less than 12 inches nor more than 90 inches from the ground. (4) The rear license plate of a vehicle designed by the manufacturer for the collection and transportation of garbage, rubbish, or refuse that is used regularly for the collection and transportation of that material by a person or governmental entity employed to collect, transport, and dispose of garbage, rubbish, or refuse may be mounted not less than 12 inches nor more than 90 inches from the ground. (5) The rear license plate on a two-axle livestock trailer may be mounted 12 inches or more, but not more than 90 inches, from the ground. (6) (A) The rear license plate on a dump bed motortruck equipped with a trailing, load bearing swing axle shall be mounted more than 12 inches, but not more than 107 inches, from the ground. (B) As used in this section, a trailing, load bearing swing axle is an axle which can be moved from a raised position to a position behind the vehicle that allows for the transfer of a portion of the weight of the vehicle and load to the trailing axle. (b) Temporary license plates shall be replaced with permanent license plates upon receipt of the permanent license plates, and the temporary license plates shall be destroyed at that time. (c) A covering shall not be used on license plates except as follows: (1) The installation of a cover over a lawfully parked vehicle to protect it from the weather and the elements does not constitute a violation of this subdivision. A peace officer or other regularly salaried employee of a public agency designated to enforce laws, including local ordinances, relating to the parking of vehicles may temporarily remove so much of the cover as is necessary to inspect any license plate, tab, or indicia of registration on a vehicle. (2) The installation of a license plate security cover is not a violation of this subdivision if the device does not obstruct or impair the recognition of the license plate information, including, but not limited to, the issuing state, license plate number, and registration tabs, and the cover is limited to the area directly over the top of the registration tabs. No portion of a license plate security cover shall rest over the license plate number. (d) A casing, shield, frame, border, shade, tint, product, or other device that obstructs or impairs the reading or recognition of a license plate by an electronic device operated by state or local law enforcement, an electronic device operated in connection with a toll road, high-occupancy toll lane, toll bridge, or other toll facility, or a remote emission sensing device, as specified in Sections 44081 and 44081.6 of the Health and Safety Code, shall not be installed on, or affixed to, a vehicle. (e) (1) It is the intent of the Legislature that an accommodation be made to persons with disabilities and to those persons who regularly transport persons with disabilities, to allow the removal and relocation of wheelchair lifts and wheelchair carriers without the necessity of removing and reattaching the vehicle’s rear license plate. Therefore, it is not a violation of this section if the reading or recognition of a rear license plate is obstructed or impaired by a wheelchair lift or wheelchair carrier and all of the following requirements are met: (A) The owner of the vehicle has been issued a special identification license plate pursuant to Section 5007, or the person using the wheelchair that is carried on the vehicle has been issued a distinguishing placard under Section 22511.55. (B) (i) The operator of the vehicle displays a decal, designed and issued by the department, that contains the license plate number assigned to the vehicle transporting the wheelchair. (ii) The decal is displayed on the rear window of the vehicle, in a location determined by the department, in consultation with the Department of the California Highway Patrol, so as to be clearly visible to law enforcement. (2) Notwithstanding any other law, if a decal is displayed pursuant to this subdivision, the requirements of this code that require the illumination of the license plate and the license plate number do not apply. (3) The department shall adopt regulations governing the procedures for accepting and approving applications for decals, and issuing decals, authorized by this subdivision. (4) This subdivision does not apply to a front license plate. (f) This section shall become operative January 1, 2019.
What the Officer Must Prove
- 1A license plate on your vehicle was not securely fastened to prevent swinging, was not mounted so as to be clearly visible with the characters upright and left to right, was not clearly legible, or was mounted outside the heights CVC 5201(a) allows; or temporary plates were not replaced and destroyed on receipt of the permanent plates (5201(b)); or a covering was used on the plates other than as 5201(c) allows; or a casing, shield, frame, border, shade, tint, product, or other device that obstructs or impairs electronic reading or recognition of the plate was installed (5201(d))
Arguments Commonly Raised for License Plate Display Position
General information: arguments drivers commonly raise for this code section. Whether any applies depends on your own facts.
Plate mounted and legible
If your plates were securely fastened, clearly visible, upright, and clearly legible, describe them and include photos.
Height
CVC 5201(a) sets 12 to 60 inches from the ground for the rear plate and not more than 60 inches for the front plate, with exceptions for the vehicles it lists. Include a photo with a measurement.
Correction
If your notice is marked correctable and you present proof of correction, certified as Vehicle Code 40616 describes, by mail or in person on or before the date on your notice, the court shall dismiss the charge (Vehicle Code 40522). The clerk collects a $25 transaction fee unless the notice is processed only by the agency that issued it (Vehicle Code 40611).
⚠️ Common Mistakes
- âś—Not photographing the plates after any correction
- âś—Not getting the correction certified and presented to the court by the date on your notice
What this code section covers (general information)
CVC 5201 — License Plate Display Position. License plates that are not securely fastened, clearly visible, upright and clearly legible, or that are mounted outside the heights the section sets (rear 12 to 60 inches from the ground, front no more than 60 inches).
Eligible for Trial by Written Declaration: generally yes.
This is general information about CVC 5201. It is not advice about your citation, and TicketClear does not evaluate anyone's facts. Whether any of it applies depends on your own facts. For advice about your situation, consult a licensed California attorney.
Ready to prepare your documents?
Upload your citation and TicketClear prepares your Trial by Written Declaration documents from the details you provide. Just $49.99 for any eligible California ticket.
Check if my ticket qualifiesTakes 2 minutes. No payment required to check.
Related Violations
This guide is for general educational purposes only and does not constitute legal advice. TicketClear is a self-help document preparation service — we are not attorneys and do not represent clients. Review all prepared documents carefully before submitting. Fine amounts are estimates and vary by county and surcharge schedule.
How to Clear This Fix-It Ticket
CVC 5201 fix-it ticket: what to repair, who signs off and how to file the proof →How to Fight This Ticket
Find Your Court
Your ticket has a deadline. Tell your side today.
Most California citations have a 60-day deadline. Write what happened in your own words, then review, edit and sign your declaration.
Start my declarationFree to start · $49.99 when you're ready to download